"E bine sa ramai flexibil in orice moment!", spune Madonna - si ii dau dreptate. Pe scurt, asta e si concluzia conceptului de flexibilitate cognitiva.
Sa ne imaginam ca flexibilitatea cognitiva e asemanatoare cu schimbatul programelor la televizor - canalele sunt gandurile noastre, iar TV-ul este creierul. Daca ramanem blocati pe un singur canal si nu il schimbam suntem inflexibili cognitiv. Ceea ce credem despre noi, despre ceilalti sau despre viata si lume - in general - nu se va nuanta. Insa, daca avem o telecomanda si putem schimba rapid programele suntem flexibili cognitiv.
Oamenii cu un nivel scazut de flexibilitate cognitiva sunt, in general, blocati in mintea lor si nu le place sa li se aduca informatii noi. Lor le este greu sa se adapteze schimbarilor - fie ca sunt de ordin psihologic (o situatie noua de viata - de exemplu) sau sunt legate de un anumit comportament, sau de interactiuni cu tehnologii noi... Vor incerca, adesea, sa isi impuna punctul de vedere, sa te convinga ca gresesti - nu accepta o alta perspectiva, nu tolereaza criticile.
Flexibilitatea cognitiva e legata de perceptiile, emotiile, actiunile si chiar de cele mai profunde motivatii ale noastre. O schimbare de mediu, de atitudine sau de comportament va influenta modul in care gandim. Atunci cand ne simtim optimisti sau fericiti, tindem spre o gandire larga, incluziva. Prin contrast, frica ne restrange spectrul atentiei catre detalii.
Nu toti putem sa facem spagatul pe doua scaune (sau pe doua camioane in miscare) ca Van Damme - insa, daca ne antrenam constant, ne marim flexibilitatea fizica. La fel, prin antrenament, ne putem creste flexibilitatea cognitiva.
Cand incepem sa fim flexibili in gandire si obiectivele noastre devin mai flexibile si, poate, mai realiste.
5 exercitii pentru stretching cognitiv:
#1 Interogatoriul gandurilor
Oare pot privi situatia asta din alta perspectiva? Ce dovezi am ca ceea ce cred este adevarat? Ma bazez pe fapte sau pe emotii? Fac presupuneri?
#2 O schimbare de context
O vacanta, o plimbare in jurul cladirii, o pauza de cafea, o alergare - schimbarea de mediu ne ajuta sa ne nuantam gandurile.
#3 Ceva nou
Gatesc o reteta noua, ies intr-un loc nou, ma apuc de un curs online - flexibilitatea cognitiva e stimulata de noutati.
#4 Spontaneitate planificata
O schimbare in rutina - din cand in cand merg pe un alt drum catre munca sau schimb ordinea in care fac anumite lucruri.
#5 Alternez felul in care ma gandesc
Cand decid sa ma gandesc la ceva alternez perioadele in care acord toata atentia unui subiect, cu perioade in care acord doar o atentie difuza, in timp ce fac altceva.
In incheiere, te invit sa te gandesti la flexibilitatea ta cognitiva, la cat esti de deschis catre idei si situatii noi si la ce poti face pentru a deveni mai flexibil - sigur, daca vrei :).
Commentaires